Hogyan rögzítsük keretbe a thonet anyagot?
2015. január 19. írta: sotdia

Hogyan rögzítsük keretbe a thonet anyagot?

A thonet anyag felhasználási területe igen széleskörű. Nem csak székek ülőfelületeként és háttámlájaként használhatjuk, számos egyéb módon is felhasználható:
ajtóbetétanyagként bútorokba szerelhető, vagy fakeretbe foglalva
alkalmas villanyórák, fűtőtestek, radiátorok eltakarásához, mivel nem gátolja a levegő áramlását.
A kialakításának köszönhetően a lukacsos thonet anyagon keresztül szabadon áramlik a levegő, mégis takar annyira, hogy ne látszódjon pl. a radiátor. Szellőző funkcióját előszobaszekrénynél vagy cipős szekrénynél is jól ki lehet használni.

image0028.jpgA keretbe foglaláshoz elegendő egy tűzőgép. Ennek a segítségével akár házilag is felszerelhető.
A thonet anyag víz hatására megpuhul, megnyúlik kicsit, ezáltal könnyen kezelhetővé válik. Ezért a rögzítés előtt érdemes 2-3 órára hideg vízbe áztatni, majd (mielőtt megszáradna) tűzőgéppel sűrűn hozzátűzni a fakerethez (a belső oldalára).
Nem szabad túl feszesen rögzíteni, mert a száradást követően az anyag visszanyeri régi méretét, ezért szétszakadhat a rögzítések mentén.

image00154.jpgValamint arra is figyelni kell, hogy a tűzőgép belövési erőssége ne legyen túl erősre állítva, mert elvághatja a thonettet.
Ezt mindenképpen érdemes előtte kipróbálni, mert ha elvágja az anyagot, de a belövési erősségen nem lehet változtatni, akkor az anyag fölé rakni kell egy 0,2-0,5mm vastagságú gumibelsőt vagy kettőbe hajtott szigetelőszalagot. Így biztos, hogy nem vágja el a thonet anyagot.

Ha nem tűzőgéppel szeretnénk rögzíteni, akkor a fakeretbe felsőmaróval bemart nútba szorítsuk be a thonet anyagot faragasztóval bekent peddignáddal.

A thonet anyag a rattan külső héjából készül, ezért nehéz festeni, pácolni, mivel nem egyenletesen szívja be az anyag a festéket. Ezért Shell lakkba vagy Beizen lakkba kevert színező anyaggal érdemes csak pácolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://falvedo.blog.hu/api/trackback/id/tr747079813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása